Hälsningar från Funchal, Madeira

Hej allihopa!
 
Det var längesedan jag var inne i bloggvärlden men nu ska jag försöka ta mig i kragen igen.
Jag befinner mig just nu i Funchal, Madeira, och efter två dygn på plats så är jag förälskad i varje liten del av vad jag hittills har sett! För mig har Funchal i princip allt av den stadscharm jag ofta söker efter när jag reser. Staden har ett centrum som är anpassat för fotgängare, så inte så mycket bilar eller stora vägar som löper genom centrum. Staden kan man säga är en blandning av Old Town och "nya" Funchal vilket gör det väldigt spännande att utforska. En liten pittoresk tvärgata ner och du hamnar i en gränd med historia från 1500-talet. Det älskar jag!
Staden ligger i anslutning till en marina med segelbåtar och katamaraner uppradade, där många stora lyxkryssare lägger till varje vecka. Det betyder jämn strömning av nya turister från olika delar av världen.
Utseendemässigt så är Funchal en pittoresk liten huvudstad med kullerstensgator utformade i svarta och vita stenar, små trånga gränder där man trängs med restaurangbord och småbilar när man ska gå igenom kvarteren, många färgglada målningar på fasader och liknande tack vare konstens influenser, anrika kyrkor och katedraler med en världslig historia att berätta, botaniska trädgårdar som visar upp hela floran från den gröna ön, och så vidare...
Jag får inte glömma att nämna det viktigaste på ön. Portugiserna. Vilka otroligt hjälpsamma, trevliga och (hmm-hmm) välvårdade människor! Under min första förmiddag här på ön gick jag iväg till den populära Saluhallen och köpte frukt av en handlare. Detta slutade med att jag blev bjuden på en kopp kaffe i fiket intill och jag fick ett ansikte att känna igen nästa gång det är dags att fylla på skafferiet. Helt oskyldigt och bara väldigt gästvänligt!
 
Jag bor lite utanför staden i Lido-området, ca 20 minuters nedförsbacke till själva centrum. Vi guider bor i samma lägenhetshotell med varsina rum och det fungerar toppen. Det är rätt tryggt att vi alla bor intill varandra samtidigt som vi får ha vårt eget lilla space. När jag äter min frukost så tittar jag ut över Funchals bergssluttning och Atlanten. Det är en fantastisk vy som jag aldrig stirrar mig mätt på!
 
Nog om det. Så vad ska jag göra här den kommande tiden?
Om en och en halv vecka drygt så anländer våra första gäster till ön och vi är sååå laddade för att ta emot dem! Vi har hemskt mycket att stå i när det gäller allt, då vi kommer vara nio kollegor som ska hjälpa till att starta upp den här gammal-nya destinationen igen. Så det ligger några veckors tufft arbete och långa dagar att vänta, men jag har en jättebra känsla i kroppen och tror att det här kommer bli en fantastisk vinter på alla sätt! Väl ute i fältet sen så har vi många utflykter som vi ska guida (kan inte bli bättre!) och olika typer av service på hotell och flygplatsen. Flygplatsen är känd för att ha varit världens farligaste att landa på.
Nu är den bara rankad på nionde plats.....
 
Idag har jag en halv dag ledigt. Jag kom fredagnatt och har precis hunnit landa känns det som! Ska uträtta lite ärenden nu på förmiddagen och se till att få det lite hemtrevligt. Jag ska ju ändå bo här i drygt fem månader, så jag kan lika gärna få det att bli lite "Stina-likt". Julpynt är något som går hårt här nu också och jag känner att jag tvingas haka på den trenden! Tydligen är Madeira känt för ett jul- och nyårsfirande likt inget annat. Det finns så mycket spännande saker att vänta!!!
 
Hej så länge!